Bokrecension – Krigsdagböcker 1939-1945

Jag var på Astrid Lindgrens värld för ett tag sen med barn och syster. Vi stannade kvar en dag extra och tog oss till Astrid Lindgrens Näs. Där var mycket intressant info om hennes liv och en utställning om Krigsdagböckerna som hon har skrivit. Hon skrev dagbok under hela andra världskriget, klistrade in artiklar och gjorde analyser och reflektioner. Detta blev boken Krigsdagböcker 1939-1945. Hon jobbade på ett hemligt jobb med att gå igenom post för att säkra att ingen hemlig info läckte ut från Sverige. Detta gjorde att hon också fick ta del av många öden och insåg kanske mer än andra hur illa det tex var för judarna i Europa.

Krigsdagböcker är en riktigt bra bok. Inte nog med att Astrid Lindgren skriver väldigt bra, detta är innan hon blev författare och förutom att det är väldigt intressant med hänsyn till vad som hände i världen under denna tid så berättar hon om det på ett fängslande sätt och hon ironiserar över dessa maktens herrar på ett bra sätt.

  
Man får också följa med och får glimtar i hennes privatliv under dessa åren och det är under dessa åren som Pippi Långstrump blir till. Hon börjar berätta om Pippi för sin dotter Karin när hon ligger sjuk 1940 tror jag att det var. 1944 får Karin ett nedskrivet manuskript på sin födelsedag. Astrid bestämmer sig för att skriva ner det när hon har stukat foten och ligger till sängs i 3 veckor. Bonnier refuserar manuskriptet och det ges ut 1945 av Rabén och Sjögren. Måste vara ett av Bonniers största misstag…

Hur som helst så fick detta mig att tänka på en sak. Jag läser just nu Pippi Långstrump för Viola och igår läste vi om när Pippi går på cirkus. Ni kan ju alla berättelsen om hur hon brottar ner Starke Adolf och hur ynklig han framstår. Detta skrev hon mitt under andra världskriget. Inte kan det vara en slump att han heter Starke Adolf?

Verkligen en läsvärd bok.

Du hittar den här: Adlibris, Bokus, CDON

1 tanke kring ”Bokrecension – Krigsdagböcker 1939-1945

  1. Pingback: Nu tar jag sommarlov - Cecilia Rönn

Kommentarer är stängda.