Vad triggar kreativitet?

Idag så lekte jag och barnen med lego innan läggdags. Under jullovet fick jag ett infall att sortera och organisera deras lekrum och det slutade med nya hyllor, uppmärkning och organisering av legot då de hade så mycket att det inte gick att hitta något. Jag har fått endel kritik för att jag utsätter barnen för sån struktur. Men när vi satt där och lekte så funderade jag på vad det är som stimulerar kreativitetet egentligen. För de hade jätteroligt där vid legot och de kunde bygga sina kreationer direkt utan att tröttna på att inte hitta bitarna de ville ha.

Jag är ju definitivt präglad och övertygad om att kreativitet inte hämmas av strukturerade processer och ordning och reda. För mig handlar det om att ha ett fönster för kreativitet när det skall göras, sen gå över i utförande när beslut är fattat. Inte att flacka mellan de två lägena och vara otydlig i besluten. Då tror jag att både kreativiten och genomförandet blir lidande.20140129-203634.jpg

Men jag bestämde mig för att sätta mig och googla lite på det där med kreativitet och jag hittade en artikel som var intressant och där de gav tre tips på övningar i att stärka sin kreativitet. Här kommer de tre övningarna om du vill prova.

1. Den observanta utmaningen

(Tränar din förmåga att tänka kritiskt)
Gör så här: I mediebruset serveras vi flera »sanningar« som ofta verkar så allmänt förekommande att vi knappast reflekterar över dem.
Denna utmaning går ut på att dels välja och identifiera en sådan vedertagen sanning och sedan att källkritiskt analysera om det faktiskt stämmer.

2. Den medmänskliga utmaningen

(Tränar din förmåga att göra goda gärningar utan att få belöning)
Gör så här: Det är inte bara kreativitet som sprider positiva ringar på vattenytan. Goda gärningar gungar snällt med på vågorna.
Välj en dag då du ska göra åtminstone en god handling. Det måste vara anonymt och kravlöst. Exempelvis kan du hjälpa en person över gatan, ge blod, plocka upp skräp eller betala någons parkeringsavgift.

3. Worst case-scenario-utmaningen

(Tränar dig att sätta saker i perspektiv)
Gör så här: Vad är det värsta som skulle hända dig? Tänk på det en kvart om dagen under en vecka. Låt dina fantasier få fritt spelrum. Det händer ju inte, men klarar du av att tänka på det? Den här utmaningen fungerar bra som en ventil för den stress som man lätt upplever i samband med ansvar och ledarskap.

Tipsen kommer från boken ”Kreativa utmaningar”