Våra framtida konkurrenter

I veckan slogs jag av att mina ”värsta” konkurrenter sitter och gosar med mig i soffan varje kväll. Kanske inte just de två, men deras generation. Dessutom om man tänker globalt så har de också svåra konkurrenter i form av de små barnen som växer upp i tex. Asien. Men nu håller jag mig lokalt.

Anledningen till insikten var att William helt plötsligt satt och kollade you-tube på TV. Det är ju inte revolutionerande i sig. Men att han helt själv hade klurat ut hur det funkade och inte tyckte det var alls svårt eller konstigt. Han sa att ”jag bara tryckte lite där och där så funkade det, det var inte alls svårt”. Det kanske stämmer att Apple:s produkter verkligen är helt intuitiva… Han sitter och kollar you-tube klipp för att lära sig Mine craft bättre, han kopplar upp paddan till TV:n genom Apple-tv:n för att se bättre. Lätt som en plätt!

Tekniken är precis lika enkel för Viola som är två år yngre. När hon var 1,5 försökte hon bläddra i tidningar genom att dra med fingret över sidan… say no more… Nu låter det som att de sitter framför de burkarna hela dagarna, det gör de verkligen inte. Jag tror på det där med att det inte är bra för ögonen med för mycket, så användandet är begränsat. Men ändå så går det lekande lätt och det är den mest naturliga sak i världen.

För mig faller det inte alls lika naturligt. Jag gillar när tekniken underlättar för mig i vardagen och i jobbet, men jag har inte det brinnande intresset att utforska och lära mig massa runt omkring som de har. Får helt enkelt satsa på att jag kommer ha andra kompetenser också. Med detta sagt vill jag påminna alla oss/ni i tidigare generationer. Var snäll, ödmjuk och släpp fram de yngre. De har värdefull kompetens som du inte har och tillsammans blir ni otroligt mycket starkare än var för sig!