Detaljstyrning gör engagerade medarbetare frustrerade – ett gästinlägg

Finns det något mer frustrerande för målstyrda individer än att de blir detaljstyrda utan tydliga riktlinjer? Men vill man skapa frustration är det helt klart rätt metod, är lite som sätta en kapten vid rodret fast han får inte styra själv utan titta på någon annan som styr båten, men han är ändå ansvarig om den går på grund. Vill man skapa motivation hos kapten måste man ge honom en tydlig riktning att sträva mot och ett mål att uppfylla, sedan är det bara låta honom segla dit baserat på egna beslut. Självklart när han känner för det kan han höra av sig om han behöver stöd och råd men han måste ändå segla själv.

Men visst det finns människor som inte vill styra, de vill bara följa med på resan. Dock tror jag att de flesta vill vara med och styra något själv. Även om man inte styr båten kan man vara ansvarig för livbåtarna. Man ser till att de funkar som de skall, att det är snyggt rent och funktionellt.

En av de viktigaste uppgifterna som ledare är att peka ut en riktning och vision. Vision skulle kunna översättas med dröm, det ligger så mycket i Martin Luther Kings ”I have a dream”. En dröm att dela och förmedla som alla förstår, en dröm utan ekonomiska nyckeltal, en dröm som kan förändra världen. Kan man förmedla denna känsla till alla medarbetare så de delar ens dröm är inget omöjligt. Har man inte möjligheten att påverka eller skapa hela företagets dröm, får man försöka skapa en dröm för sin egen avdelning. Då blir det inte lika världsförändrande och kanske mer likt ett mål istället, men man kan ju försöka vara lite drömmande…..

(Ja, jag kunde använt hen i hela texten men i min dröm var det en kapten med skägg, pipa och sydväst !)

Tydliga mål så når man i land

Det är alltid lättare att segla utan vind om man har en motorbåt

4 reaktion på “Detaljstyrning gör engagerade medarbetare frustrerade – ett gästinlägg

 1. Maja

  Sant, sitter i ett sånt projekt nu där projektledaren är väldigt djupt inne på detaljer men jag upplever inte att hen vet vart han ska. Intressant är också att hen uttrycker sig om att hen är väldigt strukturerad, vilket jag inte hittills fått uppleva. Frustrerande är bara förnamnet, blir till att ge lite feedback framöver tror jag 🙂

 2. Crick

  Jag anar terapi för bakomliggande historia i närtid 😉

  …men i vanlig ordning klokt och to the point skrivet!

  1. Ulf-Björn Inläggsförfattare

   Tyvärr Crick, som vanligt kan jag inte avslöja mina källor eller under vilken tidsperiod…. ; )

   Maja: detta fenomen är tyvärr alldeles för vanligt… ….men i ditt fall verkar det snarare som kaptenen vill städa livbåtarna istället för styra båten…

Kommentarer inaktiverade.