Dagens tips, låt dig inte luras av bankerna

Nu håller jag på med kursen Lönsamhet och finansiering. Jag fick en aha-upplevelse idag när vi räknade på olika tal gällande ränta. Det här är ju absolut ingen kärnfysik och något som massor av er vet om. Men för mig har det inte blivit så tydligt innan idag. Det kändes som att jag luras av bankerna. Därför tänkte jag att jag vill dela med mig av det så kanske jag kan ge någon mer en aha-upplevelse och så att ni kan låta bli att bli lurade av bankerna.

Se nedan räknetal som vi gjorde idag:
Frågan var hur mycket pengar det blir när man sätter in 50 000 kr på ett sparande som ger en ränta på 6%. Sparandet är till pensionen så det är under 40 år. (Ingen hänsyn tagen till skatt)
Svaret blir att dina 50 000 kr kommer ha blivit 514 286 kr efter 40 år om räntan har varit 6%.

Sen kom det intressanta… Vad blir slutsumman istället om den kära fondförvaltaren tar ut 1,5% i avgift på värdet per år. Jo, nu skall ni få höra. Så här tänkte jag. 1,5 %, det är ju inte så farligt. Jag har ju 98,5% kvar… Men skillnaden blir gigantiskt!
Om du betalar 1,5% till fondförvaltaren kommer ditt kapital vara 280 996 kr istället för 514 286 kr!!! Fondförvaltaren har alltså tagit ut totalt 233 290 kr av ditt kapital över de 40 åren! 

Jag blev smått chockad… Kanske jag som är korkad?

Kunde inte riktigt släppa detta, så jag googlade runt lite för att kolla in vad avgifterna är i verkligheten. Det visade sig att de varierar från 0,2% till 2%! Men de allra flesta ligger mellan 1-1,5%. Så exemplet i vår uppgift var inte alls helt orealistiskt. Kolla in denna sidan så kan ni se alla avgifter. Det är galet vad mycket pengar bankerna måste tjäna på det här. När jag googlade runt så fanns det ett antal artiklar om att det dessutom blir dyrare och dyrare.

Nu är jag inte alls på min hemmaplan. Egentligen borde jag be min kära man att skriva ett inlägg om bra investeringsmöjligheter som inte kostar dig halva ditt kapital över tiden. Men innan jag eventuellt lyckas med det så kollade jag in Avanza. Det här är inte ett inlägg sponsrat av någon. Jag tog Avanza för att jag vet att de har låga avgifter. Jag kollade in deras fondavgifter, tycker att de ser betydligt lägre ut. Dessutom så kan du spara i Svensk aktieindex kostnadsfritt. Inte samma sak som en fond, men som vår föreläsare påstod idag. Det finns inget som visar på att fondförvaltare slår index. Studier visar att fondförvaltare INTE slår index över tid.