månadsarkiv: november 2018

Vad ska Liberalerna göra ang regeringsbildningen

Det är en intressant och svår tid nu. I Varberg gick det enkelt efter valet. Alliansen fick egen majoritet och har ett samarbete för de nästkommande fyra åren. Likadant är det i Regionen i Halland. Föregående mandatperiod samarbetade Alliansen med Miljöpartiet.

Vad ska hända i Riksdagen då? Vilka ska samarbeta med vilka? Varför är allt fokus just nu på Liberalerna och Centern? Varför är det de partierna som anklagas för svek till sina väljare? Varför är det inte alla partiers ansvar att ta ansvar för Sverige?

Det gör mig irriterad. Att det är så lätt för M och KD att slå ifrån sig och säga att L och C sviker alliansen. När valresultatet är som det är så är det naivt och nästan löjligt att sticka huvudet i sanden och säga att det går att regera med en Alliansregering utan att ge SD inflytande och utan blocköverskridande överenskommelser. Den som kan plus och minus upp till 349 kan enkelt inse att det inte går. Om man ändå inte tror att det är några problem så är det bara att se på klippet när här:

Jan Björklund har växt i mina ögon den senaste tiden. Han står rakryggad utan att ducka även nu när det blåser hårt. Han valde inte makt som den förutfattade meningen är att många politiker mest vill ha, han står upp för Liberalernas ideal och vallöften. Vi tänker inte bidra till att ge SD eller V makt och inflytande i riksdagen.

Lööf fick uppdraget att sondera och hade tre olika alternativ på bordet och försökte fokusera på sakpolitiken. Men resultatet blev att det inte går att hitta öppningar för det finns två ledare till de två största partierna som enligt mig gräver ner sig sandlådan och vägrar vara med och om de inte får vara Statsminister. Är det verkligen att ta ansvar för Sverige? Så många M, Kd:are och SD:are som har åsikter om vad L och C gör. Ha det absolut, men snälla. Titta på er själva också.

Den som pekar ett finger mot en annan pekar automatiskt tre fingrar mot sig själv.

Om vi nu inte vill ha inflytande av de yttersta partierna, borde då inte alla övriga partier faktiskt föra konstruktiva samtal om det bästa för Sverige? Nu upplever jag att det är två självgoda medelålders män som sitter i var sin sandlåda och surar medan det finns några som står bakom och hejar på sin kandidat och buar åt de andra och två ensamma ledare som jobbar hårt för att komma fram till en lösning.

Tack Björklund och Lööf för att ni gör ett bra jobb och försöker hitta den bästa lösningen för Sverige. Jag är övertygad om att det kommer lyckas både på kort och lång sikt, att vi bygger ett samhälle med ännu mer humanism och liberala värderingar där den fria tanken är välkommen och alla människors lika värde är en självklarhet.

Mitt besök på Buaskolan

Buaskolan

I tisdags besökte jag Buaskolan och klass 5A. Jag hade blivit inbjuden till att tillbringa en dag med klassen. Jag fick nöjet att vara med på hela skoldagen som börjar kl.08 med samling och sen följt av matte. De började dagen med ljudbok där de som ville fick massera varandra på ryggarna.

Jag fick en rundvandring av både insidan och utsidan av skolan samt en pratstund med några av lärarna. Innan lunchen fick jag chans att berätta om hur det går till i fullmäktige och vad syftet med oss kommunpolitiker är och vad vi gör. Sen försökte jag svara på frågor som eleverna hade förberett och jag lyssnade på synpunkter. De hade väldigt många kloka idéer och tankar om hur skolan kunde bli bättre. Min känsla var att alla jag träffade var väldigt måna om att ha en bra skola, både lärare och elever.

Dagen avslutades med att jag fick vara med när de hade gymnastiklektion. Efter den tog vi också en bild tillsammans som finns på Buaskolans hemsida. 

Ett fantastiskt system för vem som spelar med vem så alla får vara med. ?

Tusen tack för att jag fick komma till er! Då jag kommer vara Liberalernas representant i Grundskola och förskolenämnden så var givetvis besöket extra givande. Jag hoppas på fler inbjudningar från andra skolor och förskolor så att jag får chans att lära mig verksamheterna bättre, få prata direkt med lärare och elever och få chansen att påverka att sträckan mellan politiker och de som arbetar i verksamheterna blir kortare.

Black Friday måste inte vara konsumtionshets

Det börjar dyka upp i flödet organisationer som tycker att vi ska bojkotta Black Friday för att denna dag är dålig för klimatet och ej hållbart. Jag är den första att skriva under på att det är onödigt att köpa saker du inte behöver. Om du använder Black Friday till det så absolut, skippa den dagen och ta en kaffe med en vän istället.

Men! Jag tänker att vi konsumenter väl inte är så dumma att vi inte kan motstå impulsiva tankar när vi ser stora reor och tänka efter en gång till innan vi köper. Behöver jag detta?

Jag shoppar på Black Friday. Javisst har jag handlat saker jag inte behöver, faktiskt så kan det vara svårt. Att motstå företagens reklamkampanjer. Men det är samma till julrean eller den där single day som var för någon vecka sedan. Så jag tänker att det handlar om att motstå impulsen och handla det du behöver när det är bra priser. Lockas inte av att handla på ställen du kanske inte gör annars för att det är billigt. Håll dig fortfarande till de varumärken och ställen som du vet har schyssta varor.

Så mina Black Friday tips:
1. Handla bara det du behöver. För att veta det, börja med att skriva en lista på saker du vill köpa denna dag/helg som inte är akut. Så det kan ligga kvar på listan tills det är dags.
2. Bevaka varorna på Prisjakt. Då får du en avisering när det kommer till rätt pris.
3. Prenumerera på de företagssidor som du gillar att handla på. Försök hitta bra butiker som har bra varor ur gift och miljösynpunkt och ur arbetsförhållandesynpunkt.
4. Motstå impulsköp!

Lycka till!

Minska plastanvänvandet i vardagen

Nyligen så togs beslut i EU att till 2020 förbjuda vissa typer av engångsartiklar i plast. Väldigt bra tycker jag. Då effekten som vi kan se om vi öppnar ögonen i våra hav och i vår natur och hur det påverkar djurlivet är förödande. Det kan tyckas litet och helt irrelevant att minska på sin konsumtion av sugrör tex. Det är ju bara ett… Men tänk på alla som tänker samma sak, så många sugrör det blir.

Har i veckan hört att P4 Halland har lyft i program och på sociala medier hur man kan minska sin användning och de har också granskat hur mycket som egentligen är omslutet av plast i våra butiker och att vi inte kan undvika detta. Det är jättebra att det lyfts, men visst finns det saker vi kan göra. Igår tex när jag var i min matbutik och handlade så för första gången såg jag att den ekologiska paprikan inte längre var inplastad. Jag har tidigare fått förklaringen av butiken att det är för att förlänga hållbarheten och minska matsvinnet. En god tanke såklart. Men nu gick det tydligen att ha dem utan plast. Jättebra! Sen… så är det ju såklart bättre att kanske inte köpa paprika alls när det inte är säsong på det.

Men iaf, några enkla tips på hur du kan plastbanta i framförallt köket och i samband med att du handlar mat.

Sugrör – Byt ut dem mot sugrör som diskas och används flera gånger. Finns både i hårdare plast och i metall.

Påsar som du plockar frukt och grönt i – Köp istället återanvändbara påsar som du tar med till butiken. Finns både lätta plastnätpåsar och tunna eko-tygpåsar.

Undvik att bära hem maten i engångsplastpåsar – Byt ut detta mot tex tygpåsar som du återanvänder.

I köket:

Skippa teflonpannan – En av de bästa och enklaste sakerna att göra. Använd istället gjutjärn eller rostfritt. Jag har provat båda. Min favorit är lättgjutjärnspannan. Den används ofta.

Byt ut plastburkar mot glasburkar att förvara maten i.

Byt ut plastbestick när du lagar maten mot stål eller trä. Också väldigt bra då du ska undvika att använda plast när du gör saker som är varma.

Istället för plastfolie så använd tex bivaxdukar att förvara maten i. Fungerar för det mesta förutom rått kött.

Några enkla saker som gör en stor skillnad om vi är många som gör dem. Inte kommer de heller att göra ditt liv mer komplicerat. Jag tror att det är en stor orsak till att vi kanske inte vill se vad som håller på att hända. För att det är jobbigt att göra stora förändringar i vår bekvämlighet och i vår vardag? Jag känner så iaf. Men samtidigt så finns det hela tiden en pockande röst som säger till mig att finns det egentligen någon livsstilsförändring som är för jobbig för att säkra att vi lämnar efter oss en planet som går att leva på och är i ekologisk balans till våra barn och barnbarn? Egentligen inte. Men vi kan ju iaf börja med de lågt hängande frukterna. De borde ju vi alla kunna ställa upp på? När vi väl har börjat gå den stigen så kanske inte nästa steg eller nästa steg blir så främmande eller stort tänker jag.

Det finns så många många fler enkla saker att göra. Här var några saker. Det kommer fler inlägg med fler tips. Jag försöker hela tiden hitta bra saker att göra. Ett sista tips nu är att också köpa boken Giftfri. Där går det att hitta massa enkla tips.