månadsarkiv: juli 2018

Varför jag är Liberal Kommunkandidat i Varberg

Jag har valt att ställa upp i  årets kommunalval för Liberalerna i Varberg. Jag fick förtroendet av partiet att vara nr 2 på listan för Varberg. Jag är född och uppväxt i Veddige och bor nu i Träslövsläge med min familj. Jag vill ha en levande kommun som har bra service till våra kommuninvånare, vart man än bor.

Jag har tre huvudområden som jag brinner extra mycket för i kommunvalet:

  • Trygga barn
  • Företagande
  • Miljö

Den fråga jag brinner allra mest för är den första med Trygga barn. Varje barn ska ha rätt att växa upp i en trygg hemmiljö och kunna få gå i en skola som inte bara utmanar dem kunskapsmässigt utan också rustar dem med självkänsla, egenvärde och en känsla av att de kan åstadkomma precis allt och de är unika och bra precis som de är. Barn förtjänar en bra start i livet för att kunna fokusera på studier, lära sig om kamratskap, empati, drivkraft, samarbetsvilja mm.

Några konkreta punkter jag vill ska bli verklighet i Varberg är följande:

  • Mobilfria klassrum förutom när läraren anser att de behövs för undervisningen
  • Nolltolerans mot mobbing
  • Barnperspektivet på riktigt i utredningar som rör barnens situation. Mer resurser och tidigare insatser för att förebygga och utreda ärenden som rör barn.
  • Näringsrik skolmat med bra råvaror för att barnen ska orka bibehålla koncetrationen i skolan hela dagen.

Varbergs kommun ligger alldeles för lågt på näringslivets ranking lista och jag tycker att kommunen ska vara en möjliggörare för företagen i vår kommun. Därför vill jag arbeta för:

  • Kortare handläggningstider och effektivare handläggning
  • Attraktiva markområden för nyetablering
  • Goda pendlingsmöjligheter
  • Bevara P-skivan för ett levande centrum som förutsättning till våra företag som är aktörer i centrum.

Det är genom företagens möjlighet att växa som jobb skapas. Fler jobb i växande företag betyder nya livschanser för individer, minskat utanförskap och i förlängningen ökade skatteintäkter, vilket i sin tur finansierar den gemensamma välfärden.

När det kommer till miljöfrågorna skulle jag vilja uppnå:

  • Föregå med gott exempel, där det är möjligt anpassa den kommunala bilflottan till bättre miljöalternativ.
  • Tydliga och långsiktiga miljökrav vid offentliga upphandlingar
  • Underlätta småskalig elproduktion som ex solpaneler på tak.
  • Samarbete med region Halland för att få till bättre kollektivtrafik så att människor i kommunen kan pendla vart de än bor och så att det passar även när man skall resa vidare till annan kommun.

När det kommer till miljön så kan ingen göra allt men alla kan göra något. Jag tycker att vi har ett ansvar att värna vår miljö och natur så att vi lämnar efter oss en jord i ekologisk balans till nästa generation. Detta ansvar gäller såväl kommunen och dess verksamhet som företag som verkar i Varberg och vi individer som bor här.

Är du mer nyfiken på mig som person så kan du läsa om mig på bloggen under ”Om Cecilia”

För mer information om vad Liberalerna i Varberg vill jobba med att förbättra i kommunen, se vårt kommunala handlingsprogram här.

Följ mig även gärna på sociala medier för att få de senaste uppdateringarna:
Facebook: Cecilia Rönn Liberal
Instagram: ceciliaronnliberal

Varför jag är Liberal riksdagskandidat för Halland

Jag har valt att ställa upp i  årets riksdagsval för Liberalerna i Halland för jag kan göra skillnad och göra världen lite bättre.

Jag har tre huvudområden som jag brinner extra mycket för i riksdagsvalet:

  • Trygga barn
  • Företagande
  • Miljö

Den fråga jag brinner allra mest för är den första med Trygga barn. Varje barn ska ha rätt att växa upp i en trygg hemmiljö och kunna få gå i en skola som inte bara utmanar dem kunskapsmässigt utan också rustar dem med självkänsla, egenvärde och en känsla av att de kan åstadkomma precis allt och att de är unika och bra precis som de är. Barn förtjänar en bra start i livet för att kunna fokusera på studier, lära sig om kamratskap, empati, drivkraft, samarbetsvilja mm.

Några konkreta punkter jag vill ska bli verklighet överallt i Sverige är följande:

  • Se varje unik individ för det den är. Fantastisk på sitt sätt med sina unika egenskaper.
  • Mobilfria klassrum förutom när läraren anser att de behövs för undervisningen
  • Nolltolerans mot mobbing
  • Mer lärarledd undervisning för att kunna se och fånga upp alla individer. Både de som behöver mer support och de som behöver mer utmaningar.
  • Mer idrott och avslappning/närvaro i skolan
  • Fler kuratorer och vuxna som kan fånga upp barn som mår dåligt eller far illa i hemmet. Vi ska få bukt med den stegrande psykiska ohälsan bland våra barn och ungdomar.
  • Införa mellantvång, alltså att kräva att föräldrar deltar i insatser vid utredningar och beslut kring utsatta barn.
  • Öka samverkan mellan de vuxna som är i barnets närhet för att kunna fånga upp barn som far illa mycket tidigare än idag.

När det kommer till företagande tycker jag att detta är några viktiga punkter att förbättra:

  • Bygg ut bredband och digital uppkoppling i hela landet
  • Förenkla och underlätta upphandlingen av offentliga tjänster genom en gemensam plattform
  • Införa inträdesjobb för nyanlända och ungdomar
  • Likställa trygghetssystemet mellan företagare och anställda

Det är genom företagens möjlighet att växa som jobb skapas. Fler jobb i växande företag betyder nya livschanser för individer, minskat utanförskap och i förlängningen ökade skatteintäkter, vilket i sin tur finansierar den gemensamma välfärden.

När det gäller miljön så tycker jag detta är viktigt:

  • Värna allemansrätten
  • Skydda våra gammelskogar
  • Tätare EU-samarbete för bättre miljöeffekter.
  • Ta krafttag för att förbättra vår marina miljö och rädda livet i havet.
  • Medvetenhet och engagemang från alla att göra små förändringar i sin vardag. Tillsammans är vi starka.

När det kommer till miljön så kan ingen göra allt men alla kan göra något. Jag tycker att vi har ett ansvar att värna vår miljö och natur så att vi lämnar efter oss en jord i ekologisk balans till nästa generation. Dock så är det ju så att föroreningar och utsläpp inte stannar inom de gränser där de sker. Detta är ett globalt problem som också ska lösas med globala gemensamma krafter. Därför är vår påverkan i EU så viktig för att kunna göra riktigt stor skillnad.

Jag fick förtroendet av partiet att vara nummer fyra på listan för Halland, den riksdagskandidat från Varberg som står högst upp på listan. Jag är själv uppväxt i Veddige i Varbergs kommun och har studerat, arbetat och bott i Halmstad under sex år och jag har även i totalt tio år arbetat i Falkenberg. Nu bor jag i Träslövsläge med min familj. Jag älskar mitt Halland och jag tror på ett enat Halland, ett Halland som jag stolt kan representera i Stockholm om jag får tillräckligt med personkryss.

Är du intresserad av vad Liberalerna tycker i fler frågor så se gärna  ”Vår politik A till Ö”

Är du mer nyfiken på mig som person så kan du läsa om mig på bloggen under ”Om Cecilia”

Miljöfokus – Gör ditt eget tvättmedel

När det kommer till miljön så försöker jag leva efter devisen att ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Det innebär att jag försöker tänka till i vardagen och göra bra val. Jag är på inget sätt fulländad i detta och det finns massor av fler saker jag kan göra. Ibland kan det kännas nästan övermäktigt. Att jag har dåligt samvete för hur jag lever, att jag är en belastning för miljön samtidigt som det ibland kan kännas som att det spelar väl ingen roll vad lilla jag gör. Hur stor del har det lilla jag gör påverkar i det stora. Men! Så är det ju för oss alla. Så jag försöker tänkta att jag gör det bästa jag kan och hoppas att många många fler gör så. Alla kan göra något.

För ett tag sen så visade en vän till mig hur jag skulle kunna göra eget tvätt medel. Så det har jag testat nu.

Varför kanske ni undrar, jag tänker att det är bra att försöka minimera belastningen av kemikalier i hemmet i så stor utsträckning som möjligt. Både för oss familjemedlemmar och för miljön. Klassiskt tvättmedel innehåller kemikalier, bland annat tensider. Som både kan vara problematiska för din hud och för miljön. Vill du inte göra eget tvättmedel så är det enligt naturskyddsföreningen bra att välja milömärkta alternativ.

Ett väldigt enkelt sätt att göra en miljövinst är att helt enkelt sluta med sköljmedel.
Jag har också läst att det går att använda Såpa som tvättmedel som ska innehålla betydligt färre kemikalier. Har dock inte testat detta själv.

Hur gör man då tvättmedel?

Det finns massor av bloggar, recept, hemsidor mm som beskriver hur du gör tvättmedel. Här kommer en kort förklaring:

Ingridienser:
Olivolja
Vatten
Natriumhydroxid (kaustiksoda) Först köpte jag en vanlig i affären. Men det blev inte bra. På flaskan stod det att det bara innehöll natriumhydroxid. Men på företagets hemsida så stod det att det även innehöll andra ingridienser. Så kolla upp att du får en bra variant. Den jag har länkat till fungerar.
Ev ngn doftolja

Viktigt är att ha skyddsutrustning på sig då natriumhydroxid är frätande. Använd skyddsglasögon, handskar, förkläde. Blanda ihop vatten och natriumhydroxid utomhus och andas inte in ångan som blir när du blandar ihop detta. Undvik rostfria redskap då de reagerar med Natriumhydroxiden.

Jag har inte skrivit exakta mängder då det alltid varierar med mängd natriumhydroxid beroende på vilka oljor du använder. Du kan göra tvål/tvättmedel med även andra oljor. Olivolja ger ett tvättmedel som du kan använda även till ullkläder och fintvättar. Det är samma princip att göra tvål för kroppen men då minskar du mängden kaustiksoda för att inte förtvåla oljan helt utan ha kvar olja i tvålen som gör att huden inte torkar ut lika mycket. Kolla i denna tabellen för riktlinje beroende på vad du skall tillverka och med vilken eller vilka oljor. Här kan du se ett annat recept och steg för steg. 

  1. Ta på dig skyddsutrustning
  2. Läs igenom hela receptet innan du börjar.
  3. Mät upp vatten
  4. Väg upp natriumhydroxid och vispa ner den i vattnet. Jätteviktigt att vispa ner Natriumhydroxid i vatten och inte tvärt om! Blandningen blir varm och mjölkig. Rör om tills det blir en klar vätska. Låt blandningen stå ute och gör iordning oljan.
  5. Väg upp olja i en kastrull och värm på svag värme.
  6. När oljan är ca 40 grader varm ta den från plattan. Låt vattenblandningen svalna av till 40 grader. Häll sen ner vattenblandningen i oljan medans du vispar med en stavmixer.
  7. Mixa med stavmixer tills blandningen tjocknar och blir som filmjölk. Det ska bli märke efter stavmixern i blandningen. Det kan ta sin tid. Ha tålamod.
  8. Tillsätt nu doftolja om du vill det.
  9. Häll upp tvålmassan i en form och låt tvålen stelna i formen 1-2 dagar. Tippa sedan ut den och skär med en vass kniv upp i lagom stora bitar. Låt tvålen mogna i fyra veckor innan du använder den.
  10. Vill du ha flytande tvättmedel så riv tvålen till tvålflingor (Det går bra att använda tvålflingorna direkt i maskinen har jag läst. Men har inte provat detta själv.)
  11. Rör ner 100 g flingor i 2 liter vatten och låt flingorna smälta.
  12. Häll upp på flaska och du har nu tvättmedel!
  13. Dosera ca 0,75-1 dl per tvätt.

Vispning av olja och vattenblandning

Färdig tvål att stelna under 24-48 timmar. Efter denna tid kan du hantera tvålen utan handskar.

Uppskuren tvål. Detta göra efter 24-48 timmar. Låt den sen mogna i ca 4 veckor

Färdigt tvättmedel! Flingor i burkarna och flytande i flaskorna. Nu är det bara att börja tvätta.

Lycka till!

Ett ständigt lärande

Ju äldre jag har blivit desto mer intresserad och ödmjuk har jag blivit för allt jag inte kan. Samt nyfiken på detta och det finns en stor vilja att lära mig mer hela tiden. Förutom att ständigt läsa böcker, ta in åsikter och tankar från andra och föra diskussioner mm så har jag de senaste åren haft den fantastiska förmånen att kunna fördjupa mig ordentligt under några perioder.

Min Maskiningenjörsutbildning som jag påbörjade slutet av 90-talet! var en fantastisk upplevelse. Just där och då så uppskattade jag faktiskt mest allt runtomkring. Kompisarna, att bo själv, sitta och plugga med vänner, festa med vänner. Nu i efterhand är jag jätteglad för min utbildning och även om jag inte jobbar som ingenjör så har jag haft stor nytta av mina kunskaper både i yrkeslivet och privatlivet. Är otroligt tacksam för att jag bor i ett land som gör det möjligt även för personer som mig att studera vidare. Det går bra även utan att komma från ett studievant hem eller med några ekonomiska förutsättningar.

15 år senare var det dags igen. Då bestämde jag mig för att ta ett års paus från yrkeslivet och skriva in mig som student på Göteborgs universitet. Jag hade redan läst A-nivå samtidigt som jag jobbade inom företagsekonomi. Men B- och C-nivå fick bli på helfart. Detta var inte lika enkelt som första gången. Jag hade länge saknat dessa kunskaper i min yrkesroll. Men när jag nu hade familj, hus och ekonomiska åtagande så var jag tvungen att planera betydligt mer. Så efter några års sparande och när tillfället var rätt gjorde jag slag i saken. Jag är fullt medveten om att jag är privilegierad som kunde leva på sparade pengar och min man under ett år. Så om jag har några unga läsare, passa på att plugga innan du behöver försörja någon mer på din inkomst. Det är iaf betydligt enklare. Men så roligt det var att bli student för ett år igen!

Nu tre år efter mina ekonomistudier så anmälde jag mig till en ett års utbildning för att bli yogalärare. Det har sannerligen varit en omtumlande, lärorik och känslosam resa. Varje månad har jag tillbringar en hel helg med 2 andra fantastiska själar och lärt mig så mycket på så många olika plan. Mellan träffarna har vi haft massor med litteratur att läsa, frågor att svara på och fysisk praktik att öva på. Ja, det har tagit mycket tid. Jag har suttit sena kvällar och tränat tidiga mornar för att få ihop det med jobb och tre barn. Om det har varit värt det? Fråga min man… ?
Nä, men allvarligt så har det varit en av de bättre sakerna jag har prioriterat att göra. Nu i Juni hade jag min certifieringsklass och nu startar nästa steg. ? Vad det blir gällande personlig utveckling vet jag inte ännu. Nu ska jag unna mig ledighet och mer närvaro med familjen på lediga stunder. Nu lyfter jag näsan tillfälligt från yogaböckerna.