månadsarkiv: februari 2014

Ett Gästinlägg – Perspektiv

Här kommer ett gästinlägg av min kära syster Melanie:

Livet är orättvist! Just idag känns det så.

Då kan man ju undra varför jag känner så? Jo för att förra veckan fick jag efter flera månaders sjukdom reda på att jag har en muskel sjukdom som heter Myastenia gravis. Det innebär att signalöverföringen från nervändan till muskelcellen är störd och att de viljestyrda musklerna i kroppen inte riktigt alltid funkar som jag vill och att jag blir extremt uttröttad vid ansträngning. I bästa fall läker sjukdomen ut efter 4-5 år efter att jag opererat ut tymus körteln bakom bröstbenet. I värsta fall påverkar den andningsmuskeln så jag slutar att andas. Just nu varierar känslorna mycket, Positiv, negativ, ”Det finns dem som har det sämre, varför gnäller jag känslan”, deppig och ibland bara helt känslolös.

Så vad händer nu? Just nu äter jag mellan 15-20 symptom lindrande tabletter om dagen för att må lite bättre och för vardagliga saker som är helt självklart att göra får jag tänka en gång extra om jag klarar det.

Så nog har livet visat mig ännu en gång att det finns mycket som är skört.

Negativa jag:
Jag är 23 år och har fått en muskelsjukdom som jag kanske får dras med hela livet. Jag har absolut ingen energi och vill helst försvinna eller isolera mig tills detta ordnar sig, jag känner mig ofta som en belastning för min omgivning. Jag får känna efter  varje dag om jag klarar att gå ut 20 minuter och promenera med hunden. Ibland är det en kamp att försöka hålla uppe huvudet och ibland får jag för mig att jag är blind eftersom ögonlocken trillar ner.

Positiva jag:

Äntligen har läkarna kommit på vad jag har för något. Tabletterna som jag äter hjälper mig ganska bra! Min läkare ringer 1- 2ggr i veckan och kollar läget.
Jag ska få behandlingar som förhoppningsvis hjälper mig bra. Jag har en sån underbart stöttande Pojkvän, familj och vänner som jag kan gnälla håll i huvudet på som ändå finns där för mig utan att tveka och bokstavligt talat leder mig hem från ett kalhygge mitt ute i skogen.
Jag försöker komma ut och hitta på grejer om jag orkar, istället för att sitta hemma och deppa.

Då kommer vi till det där om perspektiv, konstigt nog kommer många människor (inklusive jag) oftast till insikt när någonting händer en själv eller någon vi känner. Så vad är egentligen värt att gnälla,bråka och vara arg på? I slutändan är familj och vänner viktigast och det märks vilka som finns vid din sida. Det gäller att värdera det vi har medan vi har det. Det kan försvinna så snabbt. Jag kan ju såklart bara prata för mig men detta och förra årets händelse har påverkat mig väldigt mycket! Jag har insett att jag inte längre orkar lägga ner energi på obetydliga situationer och konflikter som i slutändan inte ger mig någonting. Mina känslor går upp och ner, men jag har mycket roligt att se fram emot detta året!

/Melanie

Ibland är livet härligt och vackert!

Ibland är livet härligt och vackert!

Upp och ner…

Livet är verkligen upp och ner. På alla olika logiska nivåer. Vissa stora och helt avgörande saker händer som är väldigt roliga och väldigt bra samtidigt som det finns stora sorger och ledsamheter. Sen finns det de där små små sakerna som ingen bryr som om om 100 år. Eller inte ens om om 5 minuter. Sen så finns det ju de där sakerna som är sådär mittemellan. Ju mer som händer på det stora och avgörande planet, desto fler saker hamnar i facket av obetydliga saker… Det är ju bra. Eller är det det? Tror att det är både ja och nej på den frågan. Det är ju bra att faktiskt inte känna att jag behöver hetsa upp mig eller gräva ner mig över småsaker. Att många saker faktiskt inte känns så viktiga att jag måste bli arg på dem. Men samtidigt så får vi människor ju inte det perspektivet utan att ha varit med om några riktigt jobbiga saker… Så myntet har alltid två sidor…

Idag har dagen verkligen varit upp och ner. Både stort och smått. En liten, liten sak som var ganska rolig idag som jag vill berätta om. Jag hade ett möte och pratade runt hur vi skulle bygga upp en power point presentation. Att jobba i ett globalt företag har ju sina fördelar och nackdelar. En nackdel är att det blir lite Svengelska ibland. På mötet idag med svenska öron så blev jag lite engagerad och skulle säga ”kolla på den här sliden!” Men det var inte så meningen blev. Så mina vänner, vad blir det när du blandar orden ”sliden” och ”sidan”….

….Jo det blir: ”Kolla på den här slidan!” Hihi…

Jag blir lite glad när jag tänker på den meningen. Behöver det för jag är egentligen jättesur! Var ute och sprang för första gången efter 4 månaders vila från löpningen pga knäont. Men det var inte bättre… Det var illa, det gjorde jätteont… J-vla skit. Jag har ju anmält mig till Göteborgsvarvet, jag ska ju springa maraton… Jag gillar att springa, jag kopplar av när jag springer, jag mår bra när jag springer. Nu är jag sur. Sur på mitt knä, skitsur på den dåliga sjukgymnasten jag gick till som var så oproffsig, sur på att jag la ut över 1000 spänn på en löpanalys som den dåliga sjukgymnasten sa var ett måste för att jag skulle kunna få bra hjälp. Men, min grodmening ovan får mig att småle och påminnelsen om vad som är viktigt i livet och perspektivet säger att det är ett i-landsproblem. Det är det, så snart får jag väl släppa det och tag tag i att hitta en annan avkopplingsaktivitet. Men jag tänker vara sur en liten stund till…

Självförtroende och/eller självkänsla

Har funderat en del på det här med självförtroende och självkänsla. Är det egentligen viktigt att hålla isär begreppen och kan man ha det ena utan att ha det andra? På Wikipedia står det så här om självförtroende och självkänsla:
Självförtroende är individens tilltro till sin förmåga att prestera. Det kan röra sig om arbete, skola eller sociala sammanhang. Självförtroendet kan variera från dag till dag och det kan höjas genom bekräftelse utifrån, eller tillfälligt höjas under exempel alkoholpåverkan.

Självkänsla eller självuppfattning är den självkännedom som handlar om uppfattningen man har om sig själv och den man är. Dålig självkänsla kan både vara att under- och överskatta sin person eller kapacitet, och behöver hållas isär från begreppet självförtroende som har med prestationer att göra. God självkänsla är att veta vad man faktiskt går för.

Jag håller med Wikipedia om att det är viktigt att hålla isär begreppen. Av den anledningen att jag tror att det inte är helt ovanligt att några av oss vandrar genom livet med högt och stort självförtroende och ändå har låg självkänsla. Varför det då är viktigt att hålla isär begreppen är för att kunna identifiera dem och se med sanna ögon på sig själv och kunna identifiera om du själv har dålig självkänsla.

Tänker du ibland: ”Vad dum jag är”, ”jag är inte viktig”, ”vad jag tycker är inte viktigt”, ”jag förstår inte hur hen kan älska någon som mig”, ”jag förtjänar inte att bli älskad av hen”, ”snart upptäcker de att jag är en bluff på jobbet, jag är ju egentligen inte bra alls” mm mm. Helt enkelt tankar som klandrar ner på dig själv. Har du såna tankar ofta? Då kanske det bor lite dålig självkänsla inom dig. Gör det det så ta tag i det! Har du kommit så långt att du har identifierat det och insett att du vill förändra det så har du kommit långt.

En enkel övning som du kan göra är en övning som jag läste om i Mia Törnbloms bok, Självkänsla nu! Skaffa dig en ”Jag är bra bok”. Skriv varje kväll gärna tre saker under tre rubriker. Rubrikerna skall vara:
Bra: Vad har du gjort idag som var bra. Var du en bra vän, stöttade du någon på jobbet?, sa du till din käresta att du älskar hen, var du snäll och ärlig mot dig själv? Mia ger tips i sin bok på vad du kan skriva för Bra saker om du har svårt att komma på själv i början.
Tack: Vad är du tacksam för? Skriv ner minst tre saker du är tacksam för i livet.
Hjälp: Vad vill du ha hjälp med? Vare sig du är troende eller inte så kan du vända denna fråga till den du vill. Dig själv tex. Vad vill du ha hjälp med imorgon för att få mer att skriva på din ”Bra” rad.

Här kan du hitta Mias bok: Adlibris, Bokus, CDON

Vad är makt? – ett gästinlägg

Är ledarskap synonymt med maktutövning? Vad är makt? En social makt definieras av alltid av förmåga hos en person att påverka en annan person på något sätt. Makt kan användas t.ex. för att hindra eller orsaka förändring. Chefer påverkar sin personal och personalen påverkar sina chefer.  Makt utövas även mellan individer i olika grupper och sammanslutningar. För att strukturera upp bilden av makt så kan man kategorisera makt i följande kategorier:

Legitim makt

Som chef har man alltid legitim makt, den legitima makten har sitt ursprung i den position man innehar. Positionen ger formell auktoritet med en tillgång till ett belönings- och bestraffningssystem (t.ex. lönförhöjningar och uppsägningar).

Belöningsmakt

Genom att ha möjligheten att belöna t.ex. i form av befordran, löneökningar får man också makt. En makt som bygger på omgivningen uppfattar att man har en möjlighet att belöna.

Bestraffningsmakt

Detta är motsatsen till moroten, denna makt baseras på piskan. Bestraffningsmakten bygger på rädslan för negativa konsekvenser för individen. En mindre ”trevlig” makt men den finns alltid i någon form på företaget (Om inte, så vem som helst kunnat ta med sig vad de ville från jobbet hem utan rädsla för att bli uppsagda).

Relationsmakt

En mer karismatisk makt, man kan säga att man har inflytande med hjälp av sin karisma och utstrålning, individer lyssnar på dig för du är du.

Expertmakt

Expertmakten bygger på kunskap och erfarenheter inom ett specifikt område. En makt som ofta besitts av olika specialister. Expermakten förutsätter dock att experten har en trovärdighet.

Informationsmakt

Genom att besitta värdefull information som andra vill ha tillgång har man informationsmakt. Människor låter sig påverkas för att få tillgång till informationen. Exempel på individer som är närma den högsta makten är t.ex. VD sekreterare.

Konnektionsmakt

Har man bara rätt kontakter kan man åstadkomma det mesta. Konnektionsmakt innebär att man har goda relationer med inflytelserika och betydelsefulla personer.

Nu har bilden av makt differentieras en del och i verkligheten kan det vara svårt att skilja den ena maktbasen från den andra. Alla påverkas av olika maktformer i olika konstellationer men det kan vara bra att veta vilka makttyper det finns, så man kan märker när man påverkas av olika maktformer samt man är medveten själv när man använder någon av dessa maktformer. Vill man nå längst som ledare bör man fokusera på relationsmakten, med nypa expertmakt, samt en knivsudd vardera av övriga maktformer.

Vilka gåvor vill vi ge våra barn?

Jag funderar ofta på vad vi ger för gåvor till våra barn. Medvetet och omedvetet. Hur mycket ”sabbar” jag dem tänker jag ibland? Inte så mycket hoppas jag. Tycker det är så svårt att veta vad som är bästa receptet på olika situationer i vardagen som jag som förälder ställs inför. Jag vill ju ge dem gåvor som gör att de blir trygga personer med hög självkänsla. Jag vill ge dem gåvor som gör att de vet vad rätt och fel är, att de växer upp till individer med en inre kompass som leder dem rätt och med en vetskap att de alltid är älskade precis som de är. Oavsett vilka handlingar de tar sig för.

Ta det här med att spara barnbidraget till barnen när de blir vuxna. Jag säger inte att det inte är bra. Men ärligt talat så vet jag inte om jag tycker att det är så himla viktigt. Självklart är det bra att barnen har ett litet startkapital när de skall flytta in i sin första egna bostad. Men ärligt talat så är jag väldigt kluven här. Om du har det väldigt knapert hemma och står mellan att spara barnbidraget till barnen istället för att under barnen uppväxt ge dem lite upplevelser och guldkant på vardagen så tror jag på att göra det sistnämnda. Vad kommer de minnas när de blir stora? Den där speciella utflykten eller att de fick pengar insatta på ett sparkonto för att använda om 20 år?

Vi hade det ganska knapert när jag var liten, jag minns det. Men jag minns också hur speciellt det var när vi faktiskt kunde hitta på något. När mamma tog med mig på kafé, när vi festade till det och åt något extra gott till middag eller hur speciellt det var när vi på ett lov satte oss i bilen och åkte till badhuset i Borås för att ha en heldag på badhuset som avslutades med ett besök på McDonalds!

Vet inte riktigt vart jag vill komma med det här inlägget. Mer än att jag tycker inte att vi föräldrar skall skuldbelägga oss för att vi inte är perfekta eller kan ge precis att det vi vill till våra barn. När det väl kommer till det viktiga så tror jag att det allra viktigaste och finaste gåvor vi kan ge till våra barn. Det är de som är helt gratis.

Intervju i några av skånes dagstidningar

I helgen publicerades en intervju i några av skånes dagstidningar. Det var ett ganska personlig reportage om hur min resa tills idag har varit. Vad jag tycker är viktigt och mina drivkrafter. Samt lite om familj och jobb.

Cecilia Rönn.
Bild lånad från artikeln i Sydsvenskan

Ni hittar artiklarna här:

Sydsvenskan. (Glöm inte att kolla bildspelet och håll musen över bilderna. 4 bilder på 4 fantastiska personer som inspirerar och lär mig!)

Helsingborgs dagblad

 

Att vara stolt – ett gästinlägg

Eftersom det är alla hjärtans dag så gör jag ett lite mer personligt inlägg än vad jag brukar men ändå med ett visst professionellt inslag.

Jag är stolt över vad Cecilia har åstadkommit och den resa hon har gjort. Att från en studieovan bakgrund bryta mönstret och studera, engagera sig i Studentkåren, ta ansvar för ett nytt Kårhus, bli VD för Kårhusbolaget, ta examen som maskiningenjör. För att sedan lämna Halmstad och börja som konstruktör på Strängbetong, produktionsledare på Carlsberg och för sedan bli Platschef på Ramlösa. Hon hinner även under denna tid skaffa två underbara barn, bli utsedd till Årets Unga chef, Supertalang enligt Veckans affärer, en av tre finalister till utmärkelsen Årets Helsingborgare, listad som en av Framtidens kvinnliga ledare m.m. För att sedan föreläsa, ställa upp på välgörenhetsarrangemang, diverse tidningsartiklar, TV4 morgonsoffa m.m.

Tycker inte det är konstigt att jag då är stolt över Cecilia och vad hon har åstadkommit, detta har hon åstadkommit samtidigt som hon även har haft tid för att ställa upp för vänner, hennes familj, mig och barnen. Men mest stolt är jag för att hon kunnat göra allt detta utan att offra sina värderingar såsom ärlighet, omtanke, alla kan bidra, tydlighet och sin integritet.

Stolt Ros

Till min älskling !

Veckans groda: Jens Spendrup

Anledningen till att det inte finns fler kvinnor i styrelserna idag är att det inte finns tillräckligt med kompetenta kvinnor enligt Jens Spendrup. När jag lyssnar på intervjun så säger Jens Spendrup att de kvinnor som är tillräckligt kompetenta redan idag sitter i bolagsstyrelser. Då får han följdfrågan om anledningen till att det inte finns fler kvinnor i styrelserna beror på att det inte finns fler kompetenta kvinnor att tillgå. Mr Spendrups svar på den frågan är Ja!

Det är helt fantastiskt underhållande tycker jag. Frågan är om det var en groda som hoppade ut som inte borde kommit ut. För så kan de ju vara. Det händer oss alla någon gång. Vissa grodor är mer opassande än andra. Eller är det så att Mr Spendrup, ordförande för Svenskt näringsliv och en inflytelserik person faktiskt tycker precis som han uttryckte sig… Om det är så, då börjar det bli lite jobbigt.

Pratade med en kollega på väg hem från ett möte i Stockholm i veckan och han frågade om jag har uppfattat det som ett hinder att jag är kvinna och chef i en ganska mansdominerad organisation som Supply chain kan vara. Svarade ärligt och spontant att jag inte alls har upplevt att det skulle vara något negativt. Snarare tvärt om, jag har upplevt att jag sticker ut och att det är positivt. Jag fick ju faktiskt mitt nuvarande jobb när jag var gravid i 5:e månaden. Inte en enda gång upplevde jag att mina chefer såg det som ett problem. Snarare tvärt om. Fick höra när jag frågade om saken att vi ser det såklart som positivt att du skall bli förälder, det kommer du ha nytta av i ditt jobb också, det får en att utvecklas som person att bli förälder och vara föräldraledig. De sa också att de tyckte att jag passade för tjänsten och de tänkte långsiktigt. En graviditet och föräldraledighet, det är en kort del som du lär dig massor på i ett långt yrkesliv.

Ja, idag är jag glad att jag har valt att jobba hos dryckestillverkaren Carlsberg Sverige och inte hos dryckestillverkaren Spendrups….

Att lära sig läsa!

Vilken milstolpe det är! Att lära sig läsa. Idag var dagen då William passerade den milstolpen! Han hade en liten liten handskriven bok med 2-4 bokstavsord på varje sida. Han läste, stavade sig igenom bokstäverna och satte ihop dem till ett ord! Alla ni föräldrar känner igen er i stoltheten och glädjen i att se sitt barn bemästra konsten att läsa eller att bemästra en annan milstolpe i livet. Det var helt otroligt. Tror faktiskt det kändes större än när han tog sina första steg. Nu kommer så mycket av världen att ligga framför honom.

Så fort det har gått sen den 5 oktober 2008 till nu. Så mycket som har hänt. Samtidigt som känslan är att det har gått så fort, så känns det samtidigt som att jag har varit förälder i en evighet. Kan nästan inte komma ihåg hur det var innan skruttarna kom. Ja, ja, snart sitter jag väl i min gungstol och tittar ut genom fönstret och funderar på vart åren tog vägen…

Pytteliten skrutt som gillade att bada

Pytteliten skrutt som gillade att bada

Lite större skrutt som kan hoppa på studsmatta

Lite större skrutt som kan hoppa på studsmatta

Stor skrutt som kan läsa!

Stor skrutt som kan läsa!

 

 

Bokrecension – Matrevolutionen: Ät dig frisk med riktig mat

Jag har precis lyssnat klart på boken Matrevolutionen: Ät dig frisk med riktig mat med Andreas Eenfeldt. Andreas Eenfeldt är läkare och har fördjupat sig i forskning kring mat och vad han tror ligger bakom våra västerländska sjukdomar som har ökat lavinartat på modern tid. Tex Diabetes. Han berättar om väldigt intressanta och skrämmande fakta kring vad som har hänt sen myndigheterna startade sprida fettskräcken och förordra mer kolhydrater (socker och stärkelse).

Han påvisar riktigt intressanta saker om kolesterol, fetmaepedemin i västvärlden, skillnader i tandhälsa hos befolkning som fortfarande äter sin naturliga mat och mot de som äter enligt västvärlden och om Diabetes. Det hette sockersjuka förr i tiden, nu rekomenderas du att äta bröd, ris, pasta mm som höjer ditt blodsocker och sen kompensera med insulin! Du tål ju inte det när du har Diabetes! Det är som om vi skulle rekommendera nötallergiker nötter och sen säga att de kan ta lite Betapred för reaktionen…

Gällande kolesterol berättar Andreas om hur Becel åkte land och rike runt och mätte personers kolesterolvärde och rekommenderade alla som hade värde över 5 att börja äta deras margarin… Han berättar vidare om kolesterols sammansättning och varför det är väldigt vanligt att ha värde över 5 och varför vi inte kan titta på en siffra så och bilda oss någon uppfattning alls. Han berättar varför kolesterol är livsviktigt för oss och att det goda kolesterolet som ökar när du äter fett faktiskt skyddar mot hjärtsjukdomar.

Vare sig du tror det eller ej, så är boken en tankeställare som absolut borde få dig att fundera på detta om det intresserar dig något. Det ger ett helt annat ljus och perspektiv. Sen är det upp till dig vad du vill tro på och vad du mår bra av såklart.

Betyg: Måste läsas!

Ni hittar boken här: Bokus, Adlibris, CDON

Förlåt att det blev recension av en bok där jag inte alls gjort en koppling till ledarskap. Dock så kunde jag nog gjort det gällande att bryta nya vägar och paradigmskifte. Men det får ni själva fundera på när ni läser boken. Nästa recension blir en ledarskapsbok av Freddie Larsson.