månadsarkiv: november 2013

Vad ger vi våra barn för förutsättningar?

Har haft lite fler reflektioner från Teneriffa som jag har samlat med lite olika inlägg jag har läst på nätet sista veckorna. Det handlar om våra barn och vilka förutsättningar vi ger dem genom att medvetet och omedvetet stoppa in dem i olika fack och ge dem förutfattade meningar i sin ryggsäck. Såna som vi alla vuxna går och bär på mer eller mindre. Jag funderar ganska mycket på detta, varför vi ger dem de förutsättningar vi gör. Varför kan vi inte försöka låta dem vara fördomsfria så länge det bara går? Jag tror att vi hade fått ett bättre samhälle då. Ett samhälle med mer tolerans och mindre utanförskap. Jag kan visserligen ha helt fel…

Ta tex på min semester vid poolen. Tjejer i åldrar mellan 3-8 år springer och leker och badar i bikinis och baddräkter som är rosa, glittriga, spetsar på, volanger och rosetter. Kan lova att det var ingen vuxen kvinna eller mamma som hade sånt lull lull på sig. Varför sätter vi då på våra barn de kläderna? För att ingen skall, ve och fasa, missta barnet för något annat än en flicka? Flickorna i dessa åldrar hade dessutom bikini med bikiniöverdel. Varför har de en bikiniöverdel?! Vad skall de dölja? Varför? Jag förstår verkligen inte. När vi sen skulle äta middag kunde jag se fina flickor på 5-6 år som hade söta små lackskor, lika rosa och gulliga klänningar och smink!!. Smink, varför?? Vid den åldern? Vad gör vi med våra barn då? Vad lär vi dem? Återigen, jag kanske har helt fel. Kanske sätter det inga spår. Men jag är tveksam. Många vuxna bemöter dem helt klar annorlunda när de ser att det är en flicka respektive pojke, framförallt när de är så till den grad utklädda till prinsessor eller tuffa killar med kläder med actionfigurer, grävmaskiner mm. Hur många vuxna män har tröjor med actionfigurer, grävmaskiner eller arga tecknade figurer?

Misstolka mig inte att jag tycker att vi skall klä våra barn i vuxenkläder/färger. Jag älskar att sätta på barnen bekväma och färgglada kläder. Mina barn älskar Cars och Hello Kitty, (jag gillar det inte, men de har absolut såna kläder) Jag påverkar dem också såklart genom allt jag gör. Men jag tycker att det är viktigt att de får välja. William har både cars och Hello kitty, precis som Viola.

På semestern var det flera som trodde William var en tjej för att han har lite längre hår. Nu vill han ha det. Men jag tror inte det kommer ta lång tid innan han inser att det inte är riktigt ”rätt”.

Jag har funderat på hur mycket det har påverkat mig som liten att jag bar rosa söta spetskläder. Jag vet inte, kanske inte så mycket ändå. Men jag är helt övertygad om att det har påverkat mig att jag tyckte det var orättvist att pappa bara alltid frågade Tobbe om han ville följa med och laga bilen. Jag ville också följa med och gjorde det, han lagade inte min cykel utan han visade mig hur jag skulle göra. Samma med bildäck när jag var äldre. (Ja, byta då. Inte laga…) Samtidigt var det självklart att vara med mamma och laga mat mm.

Egentligen sitter det nog inte så mycket i kläderna, mer än att vi borde låta vara barn vara bekväma. I allt de vill ha. Prinsessklänningar, piratkläder, byxor, mm. Men det jag inte gillar är när vi säger att vissa saker bara är ok för ett av könen. Vad har vi för rätt att bestämma detta och sätta våra barn i såna fack? Varför tycker vi inte det är viktigt att ge dem alla förutsättningar? Att låta dem prova allt?

Våra pojkar som växer upp nu hoppas jag verkligen kommer se det som en självklarhet att de skall vara hemma med sina barn. Då borde vi väl låta dem leka med dockor mm också? Varför skall de berövas denna leken? Varför skall flickor från allra första början sättas med rosa gull med fokus på utseendet?

Det är vi vuxna och vi föräldrar som verkligen kan göra en skillnad här. Vi kan påverka. Vi kan ge våra barn de allra bästa förutsättningarna. Vi kan tänka efter en eller två gånger och göra medvetna val.

För några år sen reagerade jag över leksakskatalogerna för Toys r us och BR leksaker. ”tjejleksakerna hade rosa och ljusa bakgrunder, ”killeksakerna” hade mörka fartfyllda bakgrunder. Det var bara tjejer som lekte med dockor, barbies och lagade mat medans killarna lekte med bilarna, vapnen och actionfigurerna. Jag skrev till båda företagen, fick exakt samma svar på båda breven (samma ägare) och svaren var helt godag yxskaft. Sen dess har jag inte handlat en pinal från de affärerna. Nu gick jag in och kollade julkatalogen. Till min glädje har det skett en förbättring. Sidornas bakgrunder är mer neutrala och det är både tjejer och killar som leker med dockor, bilar, lagar mat och städar. Härligt att se!

IMG_1381
William och Viola älskar att vara Spiderman…

Kampen om solstolarna

Har precis kommit hem efter en vecka på Teneriffa. Helt underbart att tillbringa en vecka med lata dagar, sol, bad, avkoppling och böcker. Vi bodde på ett all-inclusive hotell med både barnklubb och andra aktiviteter. Rena drömmen för barnen. Dock så förundras jag över männskliga beteenden och passar på att reflektera lite kring detta. Det jag funderade mest på denna veckan är det här med solstolarna. Det är ju inte unikt för denna semesteranläggningen, väldigt många procent av gästerna tassar upp tidigt och ”paxar” solstolarna de vill ha under dagen. Varför gör de det? Ja, jag fattar ju att de vill säkra att de har de bästa platserna. Men ändå…

Vän av ordning som jag är så irriterar jag mig på att det står stora skyltar där det tydligt står att det inte är tillåtet att reservera solstolar… (Ja, jag är inte helt olik Ove ibland) Men det som mest stör mig är att skylten tydligt står där men personalen på hotellet skiter i det. Självklart blir det ett accepterat beteende då. Det är som alla regler, om det inte är viktigt att de efterlevs så skiter man ju i dem. Som några andra på semestern sa, ”Vi gillar ju egentligen inte det här med att paxa solstolarna, men alla andra gör det ju”

För mig innebär det iaf en stress att hålla på med såna aktiviteter på morgonen så vi försökte att vägra att befatta oss med det. Det löser sig ju ändå. (Jag övar på att vara lite mer manjana på semstern…)

Det intressanta här var ändå att studera fenomenet då poolskötaren faktiskt gick och samlade in alla handdukar och vattenleksaker som hade lagts ut på stolarna innan kl08. Det rådde endel förvirring när folk hade paxat solstolarna med sina blåa handdukar från hotellet innan åtta. Poolskötaren hade samlat in dem innan kl.08 och sen hade det kommit någon annan och paxat samma solstolar med sina blåa handdukar efter kl.08… Min skadeglada sida tyckte att det var lite roligt att studera reaktioner och beteenden sen… hihi…

Baka kaka på bara russin

Jag har en klok kollega som pratar mycket. Han säger att han är auditiv. Så är det helt klart, dock är det en positiv sak med det, han pratar ofta med liknelser. Vilket faktiskt är väldigt kraftfullt. Det blir en form av storytelling och jag tror också att det innebär att det han säger är lättare att komma ihåg. Han har en liknelse som handlar om att baka kaka på bara russin. Vad innebär det då?

I själva verket är det väldigt enkelt, om du också använder uttrycket plocka russinen ur kakan. Det handlar helt enkelt om att plocka ut russin ur olika delar och sen gå hem och försöka att baka en ny kaka, men med bara russin. Tror du att den kommer hålla ihop?

Jag skriver detta inlägg för att du inte skall falla i fällan. Att jämföra dig med en massa andra och sen känna dig lite mer misslyckad. Ta facebook tex, dina vänner där lägger ut bilder från Runkeeper på hur långt de har sprungit eller gått, någon annan lägger ut bilder från söndagsbaket, några från utflykten med barnen, några från festen med vännerna, några från den mysiga kvällen med partnern på tu man hand, några från barnens helgaktiviteter. När du sitter och tittar på det alla dina vänner gör så funderar du på hur de kan hinna med allt. Hur skall du hinna med att veckohandla, laga söndagsmiddag i 10 timmar, baka härliga bakverk som familjen kan njuta av, springa 2 mil innan solen har gått upp, ta med barnen till några aktiviteter eller lekplatsen, tvätta, städa, diska, stryka, planera veckan, mysa med partnern, höstrensa i trädgården och njuta i solen!!! Gahh!!! Sluta genast om du tänker som ovan! Min kollega har rätt, det går inte att baka en kaka på bara russin. Alla har vi några russin, men för att få allt att hålla ihop behöver det finnas något annat runt också. Det går inte att bygga något som håller på bara russin. Så lugna ner dig, dina facebookvänner gör inte allt. De gör en sak eller kanske två. Vi måste ju helt enkelt prioritera vad vi vill lägga tid på. Alla har 24 timmar på ett dygn.

Sen så verkar dock vissa människor hinna med väldigt mycket. Om du då känner att du också vill tidsoptimera så prata med dessa personer och låt dig inspireras. Ta det du gillar och väv in i din vardag. Plocka några russin helt enkelt och lägg in dem i din kaka.

Vad är det som påverkar klimatet i din grupp och vad spelar det för roll

sista delen i hur du får din grupp att prestera mer. Hur du är, vad du har för jobb och vilken ledarskapsstil du har påverkar klimatet i din grupp. Klimatet bestämmer hur stor prestation du kan få ur din grupp. Om du har missat de andra delarna så kan du läsa om dem här: Del 1, del 2, del 3.

De faktorer som påverkar klimatet utifrån denna modell är:
Flexibility: Detta mäter hur flexibel organisationen är i form av om du har mycket onödiga och otydliga regler och rutiner. Det handlar absolut inte om hur många du har. I organisationer med väldigt mycket styrning i from av regler och rutiner kan flexibiliteten uppfatta som väldigt hög för att de anställda förstår reglerna och anser att de är nödvändiga. Nya ideér skall också uppskattas och tas tillvara.
Responsibility: Handlar om att människorna i organisationen skall känna att de har tillräckliga befogenheter för att kunna utföra sitt arbete på bästa sätt.

Dessa två faktorer ovan sägs ha en direkt positiv påverkan på klimatet i din organisation. De jag skall nämna nedan är de som har en negativ påverkan på klimatet i organisationen när de inte fungerar. De är följande:
Standars: Medelmåttighet är tillåtet. Eller målen är för lätta att nå eller helt omöjliga att nå. Det är litet fokus på att bli bättre.
Rewards: Du känner att belöning, feedback och erkännande är kopplat till prestation.
Clarity: Det är inte tydligt för dig vad de viktiga prioriteringarna är eller vad som är förväntat av dig. Det kan också vara otydligt hur din roll och dina prioriteringar passar in i helheten.
Team Commitment: Teamkänslan är inte bra och du och dina kollegor jobbar hellre på var sitt håll mot egna prioriteringar än mot det gemensamma målet.

När du befinner dig i en organisation är meningen att du som chef skall försöka hålla upp paraplyet och ”skydda” din grupp till viss del från vissa saker som kan komma uppifrån, försöka skapa klarhet, teamkänsla och använda ditt ledarskap för att skapa en känsla av att bra klimat där dina anställda kan och vågar använda sin fulla potential. Genom att identifiera gapen som upplevs av din grupp här så kan du använda tidigare nämnda ledarskapsstilar för att förbättra klimatet och på det sättet få ur bättre prestationer av din grupp. Samtidigt som känslan och tillstånden i din grupp också förbättras.

Saker för att mota höstdeppigheten

Undrar vad det är med mig och hösten… Jag verkligen ogillar hösten… Försöker verkligen att hitta ljuspunkterna och visst finns det massor av såna. Men det här mörkret… Det tar verkligen av min energi. Men jag är inte ensam, om jag skall tro på den här artikeln så känner 90-95% av svenskarna av SAD (Årstidsbunden depression). Medans det tydligen bara är 2-3% som behöver tex. ljusterapi. Enligt artikeln räcker det för de flesta att ta en promenad i dagsljus varje dag.

Jag tänkte i fredags att jag får göra något åt det istället för att tänka att jag är trött. Så nu har adventsljusstakarna och ljusslingorna åkt upp samt en massa levande ljus. Vips så blev det mycket trevligare och mysigare!

Jag har också gnällt över hur kallt det är hela tiden och hur mycket jag fryser. Alltid kall. Så i måndags när jag skulle gå och lägga mig låg det en present på kudden! Det var en väldigt tunn madrass med värmeslingor i som man lägger under lakanet. Så skönt! Tänk att jag har en så snäll man som kommer med små härliga och varma överraskningar.

Så jo, det är ju helt klart möjligt att hitta ljuspunkter på hösten också. För övrigt skall jag försöka att komplettera ovan med att helt enkelt använda lunchrasten till att ta en promenad när det är ljust och härligt. Det kommer nog ha dubbel effekt.

 

Min föreläsning i Växjö

Som jag skrev var jag i Växjö och föreläste för studenter på PA-programmet i fredags. En del handlade om drivkraft och framgång och den andra om chefens roll och ledarens som möjliggörare. Det var väldigt roligt att vara tillbaka på en högskola, i en föreläsningssal och prata med studenter. Kände mig lite nostalgisk. Studietiden var verkligen en magisk tid. Men såklart hade den massa jobbiga saker med sig också. Dock är det väl som med lumparminnen, efter tillräckligt många år minns man bara det härliga och glömmer allt annat.

Hur som helst så är det väldigt roligt och inspirerande att vara ute och föreläsa och träffa massor med nya och trevliga människor. Det ger verkligen energi.

20131117-205910.jpg

20131117-205949.jpg

Bokrecension – ”Min mormor hälsar och säger förlåt”

Jag tyckte att boken ”En man som heter Ove” av Fredrik Backman var så bra så jag laddade ner hans andra bok direkt efter och lyssnade på den också. ”Min mormor hälsar och säger förlåt”. Den handlar om Elsa som är snart åtta år och väldigt speciell och Elsas mormor som också är väldigt speciell. Elsa och Elsas mormor bor i samma hyreshus och genom att mormor sänder ut Elsa på den allra största skattjakten hon har varit på lär Elsa att känna sina grannar och en underbar saga utspelar sig. Sagan är verklig men den blandas med den sagovärld som Elsas mormor har berättat för Elsa då Elsa inser att massor av mormors karaktärer bor i deras hyreshus.

Elsa är en liten speciell unge. Nästan åtta och väldigt begåvad, medveten om världen och van att ta hand om sig själv. Elsa får till på köpet en chans att bättre förstå sin mamma och hon får dessutom chans att lära känna mormor som hon var innan hon blev mormor.

Jag gillade boken då jag känner igen mig lite i att ha en speciell unge. Alla har vi ju det såklart. Men jag kände att boken hjälpte lite. Samt så är det en trevlig saga om relationer och vänskap. En påminnelse om att saker absolut inte alls är så som de ser ut att  vara på ytan. Dock lite förutsägbar för min smak.

Betyg 3 av 5.

Här hittar du boken: Adlibris, Bokus, CDON

20131117-195247.jpg

Föreläsning i Växjö

Nu bär det av till Växjö för föreläsning på Universitetet där. Skall bli jättekul att få prata om drivkraft och ledarskap. Skall ladda med att lyssna på Steve Jobs biografi i bilen. Är inne på den ljudboken nu när ”Min mormor hälsar och säger förlåt är klar”. Skall recensera den i helgen.

Ha en härlig fredag!

20131115-063949.jpg

Vad du har för ledarskapsstilar påverkar klimatet i din grupp

Nu kommer del 3 av de 4 inläggen som handlar om vilka faktorer som påverkar din grupps prestation. Del 1 hittar du här, och del 2 hittar du här.

Denna tredje och näst sista del handlar om dina ledarskapsstilar. Hur du påverkar klimatet i din grupp utifrån de ledarskapsstilar som de uppfattar. Här tycker jag det är en väldigt intressant del. Det är just de ledarskapsstilar som din grupp uppfattar som påverkar klimatet, inte de ledarskapsstilar du ev. tror att du visar. Som ni vet finns det ju en uppsjö med olika test mm för att få fram sina ledarskapsstilar. Den jag kommer prata om nu, den bygger på att du har sex stilar att välja mellan till förfogande. De är följande:

Directive: Denna stil passar sig bra i kris. När det inte är läge för dialog eller diskussioner. Det handlar om att direkt och utan att ifrågasätta göra som ledaren säger.
Visionary: Förmedlar långsiktig mål och visioner för sina anställda. Skapar detta genom dialog med de anställda. Håller upp engagemang genom att knyta ihop med den långsiktiga visionen.
Affiliative: Skapar harmoni och undviker konflikter. Spenderar mycket tid på att skapa relationer till sina anställda. Belönar personliga egenskaper och inte prestationer.
Participating: Denna ledare bygger gemenskap genom deltagande. Låter personalen vara med att sätta riktning.
Pacesetting: Denna stil sätter standarden genom att visa genom sitt eget beteende. Sätta hög ribba genom att visa själv.
Coaching: Som det låter. En ledarskapsstil som coachar och på det sättet utvecklar sin personal.

Att ha tillgång till alla ovan ledarskapsstilar är bra då du om du bemästrar dem allihopa kan plocka fram rätt stil vid rätt tillfälle. Ofta har du dock någon eller några som är dominerande och sedan någon eller några stilar som är backup stilar. Alla stilar har fördelar och nackdelar beroende på i vilken situation du använder dem.

Så det viktiga här är ju att förstå stilarna, kunna använda dem där det behövs och på det sättet skapa bättre klimat i din organisation som leder till bättre resultat. Lättare sagt än gjort dock…

Vad är din superkraft?

Lyssnar just nu på en bok som är väldigt trevlig. ”Min mormor hälsar och säger förlåt”. Det kommer en recension av den när jag har lyssnat klart. Men i boken pratar de om vilka superkrafter de olika karaktärerna i boken har. Elsas bonuspappa tex, hans superkraft är att alla tycker om honom. Elsa tycker det är en jobbig superkraft. Elsas mormors superkraft var att alla öppnade sig för henne och talade med henne.

Jag gillar det perspektivet på vad som kan vara superkrafter. Helt enkelt dina styrkor. Det behöver inte vara flyga, kunna se in i framtiden eller bli osynlig. Ur det perspektivet har vi alla superkrafter. Använder du dem?

william spidermanViola spiderman