Bokrecension: Historien om Sverige – Från istid till framtid

Senaste ljudboken som jag har avverkat i bilen är Herman Lindqvists bok ”Historien om Sverige – från istid till framtid”.

En allmänbildande bok som handlar om de största händelserna i vår historia och utveckling till det Sverige vi har idag. Vi har alla lärt oss allt i skolan. Men för mig var det iaf ett väldigt trevligt sätt att höra historien igen. Största delen handlar om våra kungar och drottningar och vad de åstadkom under sina regentperioder. Från slutet på 1800-talet och till efter andra världskriget handlade det mer om andra kända politiker, uppfinnare, företagsledare, författare mm. Personer som helt enkelt har format Sverige.

Tycker boken gav en del tankeställare och perspektiv på hur länge det faktiskt tog till vi fick en demokrati och ett samhälle med ex. religionsfrihet. Hur många år utan krig och med politisk instabilitet innan vi är där vi är idag. Om det nu ens är ett mål att blir som vi är idag. Jag tycker ibland att vi är alldeles för sekulariserade och individualiserade i Sverige. Varför är inte familjen så viktig idag? Varför är våra gamla så ensamma?

Hur som helst så tyckte jag att det gav ett intressant perspektiv och kanske skall vi tänka efter innan vi dömer våra fränder i andra länder där det just nu råder krig eller politisk instabilitet. Vi har också en historia fylld av krig, brutala lagar, där demokrati inte fanns, där allt styrdes av en liten och rik minoritet mm mm.

Så har du glömt av eller förträngt din historia från skolan är det absolut värt att uppdatera dig.

Betyg 4 av 5

Adlibris, Bokus CDON

5 tankar kring ”Bokrecension: Historien om Sverige – Från istid till framtid

  1. Maja

    Med risk för att trampa på en massa tår, tycker jag inte att ett samhälle kan bli FÖR sekulariserat! Kan inte se ngt positivt att ett samhälle styrs av religon, vilken det än är. Och desto friare vi blir från de gamla dogmerna som finns desto bättre. Där emot behöver vi mer omtanke, kärlek, etik, och mod i samhället och människor emellan! 🙂

  2. Cecilia

    Inga ömma tår på mig för det iaf. Helt enig med dig att det behövs mer av omtanke, kärlek, etik och mod. Och jag tror egentligen att det är det de flesta religioner erbjuder. Givetvis hur man tolkar dem. Det är när de används som ett maktmedel det blir fel. För att förtrycka vissa grupper eller styra personers åsikter. Men det som jag anser är positivt i kulturer som styrs mer av religion så tycker jag om jag får generalisera lite att familjen är viktigare för dem än vad den är här i Sverige. Det tycker jag är väldigt synd, att familjen inte är så viktig längre, att vi sätter våra gamla på hem och skiljer dem från samhället. Våra barn tror jag hade mått bättre av att ha ett större skyddsnät runt sig. Så länge familjen och samhället är öppna för att du skall kunna få vara den du är och du är viktig hur du än är. (Gällande tro, sexuell läggning, kön, mm.)

    1. Maja

      Absolut att vi ska ta varand om varandra mer. Tror tyvärr inte att religonen och samfunden (som styr hur man ska tro) är ngt vidare när det gäller öppenhet och tolerans (om man faller utanför normen), inte enligt min upplevelse iaf.
      Men att lära oss av den sidan av samfunden som har den synen, Absolut! Precis som vi ska lära kärlek, tålamod och tolerans från alla vi möter.
      Men att låta stora organisationer som fördömmer människor till höger och vänster, ha något med politiken och styrningen av samhället att göra igen, Nej, det tycker jag inte verkar vara en bra idé.
      Så antagligen har vi samma syn på det hela fast vi uttrycker det annorlunda, och jag hakade upp mig på ordet sekulariserade. 🙂

  3. Pingback: Managment by Jesus | Cecilia Rönn

Kommentarer är stängda.