Hawthorneeffekten del 1

Under mina 33 år här på jorden så hade jag aldrig hört talas om Hawthorneeffekten tills för några veckor sedan. Då kom den till mig från två olika håll under samma vecka! Det måste vara ett tecken för att jag skulle kolla upp den lite närmare tänkte jag… Så här kommer två reflektioner jag har på den i två inlägg. Del 1 som detta är kommer handla om den första delen i experimentet som gjordes som handlade om att manipulera de fysiska förhållanderna och studera hur detta påverkade produktiviteten.

Det som gjordes var att de som utförde experimentet bland annat manipulerade belysningen i rummet. Tesen som skulle testas var att produktiviteten hos de utförande personerna skulle öka när belysningen och arbetsförhållandena blev bättre. Men nej, så var inte fallet! Ytterst intressant. Det var så att även när de försämrade arbetsförhållanderna så förbättrades produktiviten.

Den ökade produktiviteten förklarades med att interaktionen mellan forskarna och arbetarna. Kommunikationen och interaktionen mellan observatörerna och arbetarna, tillsammans med intresset för arbetarnas prestationer som forskarna uppvisade tror man ledde till att arbetarna hela tiden hade en vilja att tillfredställa forskarna och visa upp sina förmågor.

Så, slutsats: För chefer så är det helt enkelt väldigt enkelt och vi kan faktiskt väldigt lätt och effektivit också vara med och påverka till högre produktivitet. Genom att visa sig i verksamheten, kommunicera och  intressera sig för personalen.

Det bästa och strukturerade verktyget för detta enligt mig: Processbekräftelse! (Eller hur kära medlemmar i Ramlösas ledningsgrupp.)