Har nyligen lyssnat klart på boken Sveriges drottningar av Herman Lindqvist. Då jag har gått igenom många av hans böcker som handlar om vår historia på olika sätt där man får veta hur våra kungar har levt, upplevt och vad som har hänt på deras tid tänkte jag att det skulle vara intressant att höra historien från våra drottningars perspektiv. Vi får följa med i en resa från Vikingatidens Sigrid Storråda till nuvarande drottning Silvia. På de över tusen åren har vi haft över 70 drottningar.
Jag blev dock besviken på boken då det ändå var till väldigt stor del kungarna och kronprinsarna runt drottningarna som avhandlades. Det var inte så mycket om drottningarnas perspektiv utan vad som hände i Sverige och vilka barn mm de fick. Med ett fåtal undantag. Jag antar att det kanske handlar om att det är svårt att hitta fakta som berättar historien ur drottningarnas perspektiv. Visst har Herman Lindqvist brev mm för vissa berättelser, men det var många luckor och jag hade väntat mig att få läsa om hur de tänkte och såg på saker som inträffade i Sverige och i deras samtid. Men det var kanske för mycket begärt.
Så har du inte den förväntningen så var det en bra bok om du är intresserad av historian genom tiderna med infallsvinkel på kungligheterna vi har haft i Sverige.
Jag tycker att det är intressant att läsa och lyssna på dessa böcker då de både ger en bild av vad som har hänt i vårt land och i Europa samt så är det intressant att fundera och betrakta utvecklingen under dessa hundrade år. Det är egentligen inte så länge sedan vi hade en helt annan kultur, ett helt annat synsätt på mänskligheten, på samhällsklasser och människors värde. Kungarna och drottningarna var ledare med en enorm makt och demokratin den är ju faktiskt inte alls gammal. Saker vi tar för givet nu, gå tillbaka bara två generationer så har du ju personer som har upplevt otroliga saker och som kanske inte alls hade rösträtt eller en självklarhet till skolgång och lika möjligheter till vilket arbete de ville.