Bokrecension – Baka Steg för steg

När vi shoppade loss på bokrean hittade vi en bakbok som vi trodde barnen skulle uppskatta. Den är skriven av Clara Lidström och Annakarin Nyberg. Det var sant, de uppskattar den mycket. Den är fint illustrerad med både vilka ingredienser som ingår och hur man gör steg för steg. Det är recept på söta saker som nog lockar de flesta.

Men det gillas inte av mig, barnens mamma. Visst förstod vi att det är en bok som innehåller recept med socker mm. Men visst kan det vara bättre att kanske göra egna chokladbollar istället för att köpa godis? Så tänkte jag. Men när vi läste igenom boken så slogs jag av att många av recepten är så otroligt söta. Varför är de det?

Ta tex receptet på chokladbollar. I det står det att man skall addera 1,5 dl socker. Jag har det där receptet i ryggmärgen sen jag var barn. Då stod det på baksidan av havregrynspaketet att det behövs 1 dl socker till 3 dl havregryn. Men är har de adderat på ytterligare 50%! Sen så föreslår de att de skall rullas i kokosflingor, pärlsocker eller strössel dessutom…. William påpekade att de har glömt att skriva att man minsann kan rulla dem i havregryn….

Även radiokakan innehåller 4 dl florsocker istället för de recept jag hittade på nätet som innehåller 3 dl.

Vår strategi brukar istället vara att halvera mängden socker i de recept vi bakar. Och vet ni, det funkar precis lika bra! (Nu har jag ju inte bakat mig igenom alla kakor. Men vi har ännu inte misslyckats) och barnen gillar det ändå. De har ju inga andra referenser.

Likadant när vi väljer choklad när vi bakar, då tar vi 70% istället för mjölkchoklad. Funkar också bra! Det blir sött ändå.

Självklart är det inte så att Clara och Annakarin behöver trixa till recept som är sockerfria mm. Men jag förstår inte varför de måste vara extra socker i dem? Är inte det onödigt när vi ändå är så medvetna om sockrets skadliga inverkan på våra kroppar. Nu kanske du tänker, men låt bli att baka då. Ja, det kan vi ju göra. Men jag tycker ändå att någon gång ibland kan det vara roligt. Jag får helt enkelt modifiera recepten själv…